Legismertebb vitaminok:
A-,B1-,B2-,B3-,B6-,B12-,C-,D-,E-,és K-vitamin. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek az emberi szervezet anyag - és energiaforgalmában, kis mértékben nélkülözhetetlenek, és amelyeket - kevés kivételtől eltekintve - a táplálékkal tudunk felvenni, mert azt a szervezet nem tudja előállítani. A vitaminok a szervezetben sokféle szerepet töltenek be, ezért ha a napi szükségletet a táplálékból nem fedezzük, részleges, vagy teljes vitaminhiány lép fel. A részleges vitaminhiányt hipovitaminózisnak, a teljes hiányt pedig avitaminózisnak nevezzük. A helytelen táplálkozást kiegészítő túl sok vitamintabletta szedése hipervitaminózishoz vezet, amelynek szintén betegségre utaló tünetei vannak.
Jelentősebb növényi források:
|
Vitaminok - A ( retinol ) répa, paradicsom, kelkáposzta, spenót, brokkoli, cékla, sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán, petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma - B 1 ( tiamin ) olajos , magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó, paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán - B 2 (riboflavin ) gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta, káposzta, aszalt szilva - B 3 ( niacin ) minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, dió, szilva, búza - B 5 ( pantoténsav ) narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak, a méhpempő - B 6 ( piridoxin ) burgonya ( héjában sütve ),búzacsíra, sörélesztő, napraforgó, káposzta, vöröshagyma - B 12 sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák
|
|
|